reklama


NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Picaškandal

Feral Tromblon


Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual TribuneStranica obnovljena:
23 rujna 2002

 Vladimir Primorac
JEDAN OD PRVIH TEKSTOVA IZ KOLUMNE “PRAVORIJEK” KOJU JE VLADIMIR PRIMORAC NA FERALOVIM STRANICAMA ISPISIVAO OD 1998. DO 2000.

JURE & BOBAN  
Vladimir Primorac
Objavljeno u Feral Tribuneu br. 654, 30. ožujka 1998.

<     > | cijeli članak | verzija za tisak

"Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana,
Jure zove, Boban viče, Za dom spremni, Poglavniče!"


VLADIMIR PRIMORAC

VLADIMIR PRIMORAC

Činit će se čudnim, pa i zajedljivim, što uzimam za moto ovog teksta stihove poznate ustaške pjesme iz vremena NDH, koja se pjeva uz prilično oporu melodiju. Ovu pjesmu najbolje izvode pjevači s malo sluha i ponešto alkohola u krvi.

No zašto uzimam ove stihove kao moto ovog teksta, kada on po značenju te riječi nije oštroumna i duhovita izreka. Međutim, moto znači, osim toga, i geslo i lozinku, pa i epitaf. Ali ne epitaf za Juru Francetića, ustaškog krilnika (najviši čin ustaške vojnice), za kojega Hrvatski leksikon enciklopedijskom objektivnošću navodi da je "potkraj 1941. formirao vojnički uspješnu Crnu legiju", i Rafaela Bobana, domobranskog generala, "Pavelićevog pouzdanika" i zapovjednika Crne legije nakon smrti Jure Francetića, već lozinku za ustaški pokret.

Sjetimo se, ovu su pjesmu među prvima počeli pjevati HOS-ovci, početkom Domovinskog rata. Ona nikada nije utihnula, ali se nešto manje pjevala zadnjih godinu-dvije, da bi je ponovo počeli pjevati, i to gromoglasno Đapićevi pravaši. Pjeva se gromoglasno, posebno od Vukovara do Knina kada pravaši svjedoče svoje ustaštvo.

JURE & BOBAN
<     > | cijeli članak | verzija za tisak

________________________________
Copyright © 1993 - 2023 Feral Tribune. All rights reserved.

NASLOVNICA

VLADIMIR PRIMORAC