reklama


NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Picaškandal

Feral Tromblon


Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual TribuneStranica obnovljena:
23 rujna 2002

 Vladimir Primorac
IZ KOLUMNE “PRAVORIJEK”: POSLJEDNJI TEKST VLADIMIRA PRIMORCA

SMRT KAO POLITIKA  
Vladimir Primorac
Objavljeno u Feral Tribuneu br. 781, 5. rujna 2000.

<     > | cijeli članak | verzija za tisak

Ako bi se računao samo broj političkih ubojstava ili broj ubojstava koja su politički sumnjiva, usto i broj djela protudržavnoga terorizma, onda se Hrvatska može svrstati među mirne države. Takvih zločina u nas ima daleko manje no u nekim nama susjednim državama, gdje su oni postali uobičajeni politički instrument, kao u devetnaestome stoljeću, u ono doba mladih kraljeva ondašnjih balkanskih država. Uostalom, na takav način bili smo i ujedinjeni u zajedničku državu, uz pripomoć nekolicine ozbiljnih političara. U to vrijeme, zločinac koji bi počinio političko ubojstvo bio bi proglašen herojem. No, bez obzira na takvu tradiciju, društvene i političke napetosti u Hrvatskoj ne daju nam pravo na zadovoljstvo zbog relativno malog broja takvih zločina u nas.

Nisu u pitanju toliko socijalne napetosti, koje će možda uskoro ipak potražiti i svoj danak u krvi, koliko nacionalne napetosti, koje su još uvijek onaj način na koji Hrvati reagiraju na najveće nepravde. Suradnja s Haaškim sudom i povratak Srba pitanja su koja najbolje pokazuje u kojoj mjeri smo nacionalno nabildani i koliko će nam još vremena trebati za to da pitanje našega nacionalnoga ponosa ne izaziva međuetničke probleme i kratke spojeve u odnosima s međunarodnom zajednicom.

Da je nacionalizam paranoja, davno je primijetio veliki pisac Danilo Kiš. Ali da će netko moći izmisliti činjenice i poslužiti se onime čega još uvijek nema da bi time bez svrhe i bilo kakvog političkog razuma stvorio neviđenu političku aferu, to nismo mogli očekivati. U situaciji kada Dalmacija doslovno gori i prijeti joj fizičko uništenje, naše političke rasprave iscrpljuju se na tome tko je novinarima rekao da je general Stipetić na popisu Haaškoga tužiteljstva.

Ovaj malo duži uvod trebao bi poslužiti tek kao naznaka konteksta, atmosfere i stanja duha nacije u kojima se dogodio atentat na karlovačkog automehaničara Milana Levara, svjedoka Haaškoga suda.

SMRT KAO POLITIKA
<     > | cijeli članak | verzija za tisak

________________________________
Copyright © 1993 - 2023 Feral Tribune. All rights reserved.

NASLOVNICA

VLADIMIR PRIMORAC