reklama


NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Picaškandal

Feral Tromblon


Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual TribuneStranica obnovljena:
23 rujna 2002

 Miljenko Smoje
POSLJEDNJI TEKST MILJENKA SMOJE, NAPISAN DVA DANA UOČI AUTOROVE SMRTI

FERATJER IZ TRGOVIŠĆA
Miljenko Smoje
Objavljeno u Feral Tribuneu br. 528, 27. listopada 1995.

verzija za tisak

Jema birači koji su se stresli i pripali kad su na televiziji čuli i u novine proštili Tuđmanove riči izgovorene na predizbornom skupu HDZ-a u Koprivnici. Ja se bogami nisan ni stresa ni pripa, nego san ji radosno prihvatija ka mužiku zvona sa ervaskog kampanela.

Jer znan da je dosad u ovi pet krvavi ratni godin ostvarija deboto sve šta je obeća. Jemamo Ervasku neovisnu, suverenu, međunarodno priznatu, jemamo prijateje u cilom svitu, među kojima je svjetska velesila SAD.

Kad je krenula jugočetnička agresija, parilo je da je sve bespovratno izgubjeno, rušili su nan gradove, palili i pjačkali, klali čak starce i dicu, trećinu zemje zauzeli, prekinuli nan vas saobraćaj, cestovne i željezničke komunikacije. Uveli blokadu našeg mora, iz porta nisi moga povirit, mrižicu na gavune bacit.

Sami smo od svoji pinez kupovali livorvere, puške, kalašnjikove i jurišali na tenkove i topove, obarali avione, potapjali ratne brode. I treća vojna sila u Evropi drće i stenje pod udarcima naši friški bojovnik i policije.

Svakome je jasno da je naš poglavar u svemu tome odigra grandioznu ulogu pa mu sve češće stižu priznanja da je od stoljeća sedmog najveći sin ervaskog naroda. Ali skroman i samozatajan, on u prvi plan ne ističe svoje zasluge nego cile Ervaske, a posebno HDZ-a.

Sad u Koprivnici naš poglavar ne igra šporke političke borbe ispod stola nego jasno i glasno grmi direktivu, zapravo zapovid da će još desetljećima HDZ vodit Ervate.

Nije ervaski narod mona pa će sad kad je izveja sve ove mirakule i čudesa poć minjat stranku na vlasti i njenog genijalnog šefa.

FERATJER IZ TRGOVIŠĆA
verzija za tisak

________________________________
Copyright © 1993 - 2024 Feral Tribune. All rights reserved.

NASLOVNICA

Miljenko Smoje