ZELENA PAŠTETA S TUGOM ŽUTA VOĆA REPORTAŽA IZ "SOLARISOVIH" HOTELA O PRETVORBI PROGNANIKA U OČAJNIKE

ZELENA PAŠTETA S TUGOM ŽUTA VOĆA  
Željko Maganjić
Posljednji tekst Željka Maganjića, objavljen u Feral Tribuneu br. 577, 7. listopada 1996.

Imaš deset kuna? - šapnu mi na uho prognanik bez noge i na štakama, namigujući i osmjehujući se na recepciji hotela "Andrija" u čijim vitrinama već godinama nema ključeva soba.

- A i da imam, odakle mi 10 kuna - prihvaćam igru i pokušavam zbuniti ovoga naizgled veseloga starca.

- Imaš ti, imaš. Vidio sam ja kako ti je auto lijep. Čekat ću te ja kod auta, dat ćeš ti meni deset kuna - kaže Pancho Villa. Tako se predstavlja, a tako ga zovu i ostali prognanici već šestu godinu smješteni u "Solarisovim" hotelima. Villa je odlelujao na svojim štakama s onim osmijehom koji imaju samo stari ljudi zadovoljni nekom sitnicom. On je jedini prognanik koji je na vrijeme shvatio gdje mu je mjesto na putu između Vladine kase i prognaničke hotelske kuhinje. Pancho Villa će se rado fotografirati, zaplesati na štakama, namigivati... sve za deset kuna.

Prognanici su ponovno dospjeli u sam vrh zanimanja hrvatske javnosti nakon odluke Uprave "Solarisovih" hotela iz Šibenika da obustavi pripremanje hrane za izbjegle i prognane. Povod takvoj odluci šibenskih hotelijera dala je sama Vlada i njezin Ured za prognanike i izbjeglice. Vidljivo je to iz pisma Uprave "Solarisa" poslanog na ruke Zlatka Mateše, hrvatskoga premijera, i na adresu Damira Zorića, predstojnika Ureda za prognanike i izbjeglice. Iz "Solarisa" su, naime, opetovano upozoravali Vladine ljude da više neće moći hraniti prognanike, ali i da je opstanak ove tvrtke posve upitan zbog neizmirenja dugova koje Vlada ima prema "Solarisu" u iznosu od preko četiri milijuna kuna, a na ime izdržavanja prognanih osoba, i to za lipanj, srpanj, kolovoz i rujan mjesec ove godine.

Izbjeglice i prognanici dva dana nisu dobivali hranu, mediji su plakali nad njihovim sudbinama, a već sutradan Vlada je pronašla novac za izmirenje duga prema "Solarisu" za lipanj mjesec i dala čvrsto jamstvo da će ostatak "Solarisovih" potraživanja uskoro biti podmiren.

________________________________
Copyright © 1993 - 2024 Feral Tribune. All rights reserved.